Aanplanten coniferen

Aanplanten van coniferen

Iedereen kan coniferen aanplanten, het is geen moeilijk karwei. Zodra de coniferen geleverd zijn is het van belang om ze zo snel mogelijk te planten, dit voorkomt uitdroging. Coniferen kunt u het best aanplanten in hun rustperiodes, november tot half april. Maar let op! Het aanplanten van coniferen tijdens een vorstperiode is niet alleen haast onmogelijk door de harde grond, het is ook niet goed voor de coniferen zelf. Plant de coniferen dus niet aan tijdens een vorstperiode. Deze handleiding is bedoelt voor het aanplanten van een coniferenhaag, als u een losstaande conifeer wilt planten dan kunt u alsnog deze handleiding volgen. Houdt dan wel rekening mee dat het gaat over slechts een conifeer, sommige stappen zullen overbodig zijn.
Of u nu coniferen gekocht heeft uit de soort Thuja Smaragd, Taxus Bacatta of Laurier Novita , het aanplanten gaat allemaal hetzelfde:
Voor het gemak hebben we het aanplant process opgesplits in drie verschillende fases: voorbereiding, poten, nazorg.

Voorbereiding

Als u het nog niet gedaan heeft, zoek een mooie plek uit voor uw coniferen.
Stap 1: Zet op elk uiteinde van de toekomstige haag een paal.
Stap 2: Span een touw tussen de palen.
Stap 3: Graaf een sleuf die ongeveer 15 cm dieper en breder is dan de kluit onder het touw.
Stap 4: Maak de ondergrond een beetje los, en gooi er aanplantgrond voor een extra voedingsrijke bodem in.

Nu heeft u alles voorbereid voor het poten van uw coniferen. Een sleuf is gegraven op de locatie waar u uw coniferenhaag wilt, en de ondergrond is los genoeg zodat de coniferen zich makkelijk kunnen wortelen. Met behulp van onze aanplantgrond zult u het eerste jaar niet hoeven bij te mesten, dit scheelt u weer een hele hoop extra werk.

Poten

Het daadwerkelijk poten van de coniferen is misschien wel de meest makkelijk stap van allen. De coniferen worden geleverd in een biologisch afbreekbare juten zak, dit betekent dat u gewoon de kluit in het kan plaatsen, zonder gedoe! Maak deze zak niet open, dan beschadigen de wortels.
Stap 5: Zet de conifeer met kluit rustig  in de sleuf.
Stap 6: Gooi extra aarde op de kluit, en stamp net zolang de kluit aan totdat deze stevig recht op in de sleuf zit. Let op dat de coniferen recht op in de sluif zitten, anders krijgt u een scheve haag.

Herhaal stap 5 en 6 voor elke conifeer die in uw haag wilt, belangrijk is om de juiste afstand tussen de coniferen te houden. Te veel afstand en dan heeft u een haag met gaten, te weinig afstand en dan groeien de coniferen niet goed. Wij raden aan om 2 coniferen per meter te plaatsen, jaren van ervaring hebben gewezen dat dit voor elke coniferenhaag de beste afstand is.

Nazorg

De haag staat er, de coniferen staan netjes naast elkaar, en nu hoeft u alleen maar te wachten tot de haag volgroeit. Toch? Nee, het process is nog niet afgelopen. Nazorg is erg belangrijk, de eerste paar maanden regelmatig water te geven, zodat de coniferen goed groeien in deze cruciale periode. Stap 7 is dan ook een logische stap.
Stap 7: Geef de coniferen 2 à 3 keer per week water voor de eerste paar maanden.

Belangrijk is ook dat u de coniferen niet snoeit, niet totdat de haag gegroeit is tot de juiste lengte en breedte. Pas als de haag in de juiste dimensie is gegroeit kunt u snoeien, volg hierbij onze handleiding voor snoeien.
Dit was het! U heeft nu een mooie haag, die goed zal groeien. In het geval dat u geen zin heeft om zelf aan te planten, geen tijd heeft of niet in staat  bent om zelf aan te planten, dan kunt u gebruik maken van onze handige aanplantservice. Wij zorgen er dan voor dat u een perfecte conifferenhaag heeft, in een mum van tijd.
Wij hopen op deze pagina alle eventuele vragen over het aanplanten beantwoord te hebben, als u alsnog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

“Ik ben opgegroeid tussen de bomen, de passie zit diepgeworteld en dat wil ik graag delen”.

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 01

call us icon

Neem contact op: 0344 22 81 01